16 Ağustos 2016 Salı

Sağlıklı Yaşamın Şartı : Etikete Bakmak

Herkese merhaba…
Bu benim size ilk merhaba ‘m ve ilk post’um … 
Bu yazımda bir kimyager olarak, midemize hiç düşünmeden indirdiğimiz hazır gıdalarda kullanılan birkaç zararlı katkı maddesinden bahsedeceğim.Öncelikle katkı maddesi ne anlama gelir ? Bütün katkı maddeleri zararlı mıdır ? Gıdalardaki bu katkı maddelerini tanımak için müneccim mi olmak gerekir ? J Bütün bu sorulara cevap vermeye çalışacağım.
Hadi başlayalım bakalım o bayıla bayıla yediğimiz gıdalarda neler varmış görelim J
Gıda katkı maddeleri kısaca ; gıdaların üretilmesi,işlenmesi,hazırlanması,ambalajlanması,taşınması,depolanması gibi milyarlarca işlem sırasında gıda maddesinin tüm özelliklerini korumak için kullanılan maddelerdir.Ha diyeceksiniz tüm gıdalarda katkı maddesi varsa biz ne yiyeceğiz ? Burda da “ Bütün katkı maddeleri zararlı mıdır ? “ sorusuna cevap vermiş olacağız.Bütün katkı maddeleri elbette zararlı değildir.Gıdaların renk,tat,koku,görünüş gibi özelliklerini korumak veya düzelmek için de katkı maddeleri kullanılır.
Şimdi geldik işin zırt dediği yere…
E arkadaş hem yararlı hem zararlı gıda katkı maddeleri kullanılıyorsa biz bunları nasıl anlayacağız ? Tabii ki ambalaj üzerinde  “ingredient” yazan bölümün fotoğrafını çekip falcı bacıya atmayacaksınız J Tam da o anda devreye bu faydalı post giriyor.
İşte karşınızda o zararlı katkı maddelerinden bazıları ;

KARMİN
Dostlar,bu kötü karmin gıda maddelerinde E-120 koduyla tehlike çanlarını çalıyor bizlere.Gıdalara o can alıcı kırmızı rengini veren tam olarak kendisi.



ASPARTAM
Sanıyorum ki pek çok insan ne olduğundan habersiz aspartamı en az bir kere duymuştur.Şimdi açıklıyoruum.O biiiirr katkı maddesi,hem de zararlı.O biirr tatlandırıcı,hem de şekerden tam 180 kat daha tatlı.Hangi gıdalarda mı var ? Valla anacım alayında var bu namussuz.Tek tek saymaya kalkarsam imanım gevricek o yüzden tüm şekerlemeler,reçeller,marmelatlar,hazır kahveler,meyveli sütler,soslar…deyip bırakıcam.
Gözünüzü korkutmuş olmak gibi olmasın ama daha bitmedi dostlar. Aspartamın sebep olduğu ve bilimsel olarak belgelenmiş semptomlardan bazıları: baş ağrısı, baş dönmesi, migren, nöbet, uyuşma, bulantı, kilo artışı, depresyon, uykusuzluk,yorgunluk…Hadi bakalım varsa bir babayiğit aspartamlı gıdalar tüketmeye devam etsin J Etiketlerdeki kodu E-951 aman dikkat.




MSG:MONO SODYUM GLUTAMAT
Anaaam bu da neymiş derseniz Çin Tuzu diye de bilinir kendileri.Etiketlerde E-621 koduyla boy gösterir.Asıl olayı 4.tat olarak hayatımıza girmesi ve güzel bünyelerimizde vazgeçilmesi zor bir yer edinmesi.Gırla fast-food ürünlerinde kullanılıyor bu kardeşimiz.Vücut sinirlerim hasar görmesin ben onlarla daha nice sinir krizlerine girmek istiyorum diyorsanız,aldığınız gıda içeriklerine bir daha bakın J



POTASYUM BROMAT
Zararlı katkı maddelerinden biri de potasyum bromat.Hele bi düşünün bakalım,sevgili üreticiler bu eşsiz katkı maddesini nerede kullanıyor ? Ekmekte anacım ekmekte,unlu mamullerde.Neden mi ? Akılları sıra hem unlu mamüllerin hacmini arttırıcaklar , hem de kalitesiz beyaz unların ayıbını örtecekler.Uzmanların esmer un kullanın demelerinin altındaki gerçek tam da bu.
Ee şimdi biz bu oyunlara gelir miyiz artık ? Gelmeyiiizzz. Kod E-954 !




TRANS YAĞ
Reklamlarda duyarız “Trans yağ içermez” diye.Peki gerçekten yok mudur ? Eğer trans yağ miktarı %1 in altındaysa “trans yağ yoktur” ibaresi kullanılabiliyor.Bunu anladık.Daha önemlisi,trans yağ ne ola ?
Trans yağ,hayvansal ürünlerde bulunan bir çeşit yağ.Bilinenin aksine doğal trans yağlar sağlığa faydalı,zararlı olanlar hidrojenasyon işleminden geçenler.Uzun uzun tanımlar yapıp sizleri baymıcam.Hidrojenasyon ; oda sıcaklığında doymamış yani sıvı halde bulunan yağların, doymuş yani katı hale dönüştürülmesi işlemi.
Sonuçları mı ? Obeziteye sebep olabiliyor bu da yetmezmiş gibi kalp krizi ve damar tıkanıklığı riskini arttırıyor.Buyrun size baba gibi sonuç.Şakası yok valla hıkhık der götürür adamı :) Dikkat edelim...
                                  
Ah dostlar ahh ! Gönül ister ki afiyetle yediğimiz gıdalarda bu zararlı katkı maddelerinden hiç biri olmasın.Ama artık ne yapmamız gerektiğini biliyoruz.Gıda içeriklerini dikkatlice inceliyoruz ve yazımda açıklamaya çalıştığım katkı maddelerinin olduğu gıdaları mümkün olduğunca hayatımızdan ve mutfağımızdan çıkarıyoruz.

Ne yazık ki zararlı katkı maddelerinin hepsi bu kadar diyemeyeceğim ama en önemlilerinden bazıları bunlar.Devamı gelecek.Gözünüz gıda içeriklerinde ve Moneta ‘da olsun J Sevgiler…

Senem



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder