Herkese
merhaba…
Bu benim
size ilk merhaba ‘m ve ilk post’um …
Bu yazımda
bir kimyager olarak, midemize hiç düşünmeden indirdiğimiz hazır gıdalarda
kullanılan birkaç zararlı katkı maddesinden bahsedeceğim.Öncelikle katkı
maddesi ne anlama gelir ? Bütün katkı maddeleri zararlı mıdır ? Gıdalardaki bu
katkı maddelerini tanımak için müneccim mi olmak gerekir ? J Bütün bu sorulara cevap vermeye
çalışacağım.
Hadi
başlayalım bakalım o bayıla bayıla yediğimiz gıdalarda neler varmış görelim J
Gıda katkı
maddeleri kısaca ; gıdaların
üretilmesi,işlenmesi,hazırlanması,ambalajlanması,taşınması,depolanması gibi
milyarlarca işlem sırasında gıda maddesinin tüm özelliklerini korumak için
kullanılan maddelerdir.Ha diyeceksiniz tüm gıdalarda katkı maddesi varsa biz ne
yiyeceğiz ? Burda da “ Bütün katkı maddeleri zararlı mıdır ? “ sorusuna cevap
vermiş olacağız.Bütün katkı maddeleri elbette zararlı değildir.Gıdaların
renk,tat,koku,görünüş gibi özelliklerini korumak veya düzelmek için de katkı
maddeleri kullanılır.
Şimdi geldik
işin zırt dediği yere…
E arkadaş
hem yararlı hem zararlı gıda katkı maddeleri kullanılıyorsa biz bunları nasıl
anlayacağız ? Tabii ki ambalaj üzerinde
“ingredient” yazan bölümün fotoğrafını çekip falcı bacıya atmayacaksınız
J Tam da o anda devreye bu faydalı
post giriyor.
İşte
karşınızda o zararlı katkı maddelerinden bazıları ;
KARMİN
Dostlar,bu
kötü karmin gıda maddelerinde E-120 koduyla tehlike çanlarını çalıyor
bizlere.Gıdalara o can alıcı kırmızı rengini veren tam olarak kendisi.
ASPARTAM
Sanıyorum ki
pek çok insan ne olduğundan habersiz aspartamı en az bir kere duymuştur.Şimdi
açıklıyoruum.O biiiirr katkı maddesi,hem de zararlı.O biirr tatlandırıcı,hem de
şekerden tam 180 kat daha tatlı.Hangi gıdalarda mı var ? Valla anacım alayında
var bu namussuz.Tek tek saymaya kalkarsam imanım gevricek o yüzden tüm
şekerlemeler,reçeller,marmelatlar,hazır kahveler,meyveli sütler,soslar…deyip
bırakıcam.
Gözünüzü
korkutmuş olmak gibi olmasın ama daha bitmedi dostlar. Aspartamın sebep
olduğu ve bilimsel olarak belgelenmiş semptomlardan bazıları: baş ağrısı, baş
dönmesi, migren, nöbet, uyuşma, bulantı, kilo artışı, depresyon,
uykusuzluk,yorgunluk…Hadi bakalım varsa bir babayiğit aspartamlı gıdalar
tüketmeye devam etsin J Etiketlerdeki kodu E-951 aman dikkat.
MSG:MONO SODYUM GLUTAMAT
Anaaam bu da neymiş derseniz Çin Tuzu diye de bilinir
kendileri.Etiketlerde E-621 koduyla boy gösterir.Asıl olayı 4.tat olarak
hayatımıza girmesi ve güzel bünyelerimizde vazgeçilmesi zor bir yer
edinmesi.Gırla fast-food ürünlerinde kullanılıyor bu kardeşimiz.Vücut
sinirlerim hasar görmesin ben onlarla daha nice sinir krizlerine girmek
istiyorum diyorsanız,aldığınız gıda içeriklerine bir daha bakın J
POTASYUM BROMAT
Zararlı katkı maddelerinden biri de potasyum
bromat.Hele bi düşünün bakalım,sevgili üreticiler bu eşsiz katkı maddesini
nerede kullanıyor ? Ekmekte anacım ekmekte,unlu mamullerde.Neden mi ? Akılları
sıra hem unlu mamüllerin hacmini arttırıcaklar , hem de kalitesiz beyaz unların
ayıbını örtecekler.Uzmanların esmer un kullanın demelerinin altındaki gerçek
tam da bu.
TRANS YAĞ
Reklamlarda duyarız “Trans yağ içermez” diye.Peki
gerçekten yok mudur ? Eğer trans yağ miktarı %1 in altındaysa “trans yağ
yoktur” ibaresi kullanılabiliyor.Bunu anladık.Daha önemlisi,trans yağ ne ola ?

Sonuçları mı ? Obeziteye sebep olabiliyor bu da
yetmezmiş gibi kalp krizi ve damar tıkanıklığı riskini arttırıyor.Buyrun size
baba gibi sonuç.Şakası yok valla hıkhık der götürür adamı :) Dikkat edelim...
Ah dostlar ahh ! Gönül ister ki afiyetle yediğimiz
gıdalarda bu zararlı katkı maddelerinden hiç biri olmasın.Ama artık ne yapmamız
gerektiğini biliyoruz.Gıda içeriklerini dikkatlice inceliyoruz ve yazımda
açıklamaya çalıştığım katkı maddelerinin olduğu gıdaları mümkün olduğunca
hayatımızdan ve mutfağımızdan çıkarıyoruz.
Ne yazık ki zararlı katkı maddelerinin hepsi bu kadar
diyemeyeceğim ama en önemlilerinden bazıları bunlar.Devamı gelecek.Gözünüz gıda
içeriklerinde ve Moneta ‘da olsun J Sevgiler…
Senem
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder